Conseil0218 SoMe

Betaalt u niet te veel gemeenschappelijke lasten?

Het is zover! U bent aanbelandt in de ideale kantoorruimte op de juiste locatie. De toegankelijkheid, het kader, de buurt, ... alles is perfect! Het beste is dan nog de prijs: betaalbaar en volgens uw budget. Maar… natuurlijk is er een "maar"...

Uw maandelijkse gemeenschappelijke lasten zijn hoger dan verwacht en uw huurprijs is uiteindelijk niet meer zo aantrekkelijk als gedacht. Erger nog, als je al deze kosten optelt, vermindert het budget van uw bedrijf aanzienlijk, zelfs als blijft het rendabel.

Dit is een klassieke fout: we vinden het gepaste gebouw en de gepaste huurprijs en we ondertekenen met onze ogen toe en geloven dat we de slag van de eeuw gewonnen hebben. Dit alles zonder ons zorgen te maken over de bijkomende kosten verbonden van de nieuwe huur.

Het moet gezegd dat gemeenschappelijke lasten over het algemeen minder expliciet vermeld worden in de huurovereenkomst. Bovendien worden sommige posten vakkundig ontweken, bijvoorbeeld "diversen", wat alles en niets kan betekenen. Wees voorzichtig!

Lage kosten… echt?
Vaak adverteert de eigenaar of makelaar relatief lage provisies voor de gemeenschappelijke lasten om de huurovereenkomst aantrekkelijker te maken. Het zou zand in de ogen strooien kunnen zijn om potentiële huurders te laten indommelen.

Bij de eerste afrekening kan je echter ruw wakker worden geschud: de tarieven zijn hoger of zelfs veel hoger dan de aangekondigde voorzieningen.

Om dit te voorkomen is het van essentieel belang dat de huurder van meet af aan het exacte bedrag van de kosten kent. Het is een kwestie van niet aan het eind van het jaar met een gepeperde rekening geconfronteerd te worden, een cadeautje dat niemand apprecieert.

Welke soorten kosten?
Naast de bouwstandaard zijn ook de ouderdom en constructie van het gebouw van invloed op de hoogte van de kosten.

Er zijn drie soorten kosten die elk kwartaal in België worden gefactureerd:
• gemeenschappelijke lasten voor alle huurders van het gebouw
• privékosten voor de huurder
• de kosten voor de eigenaar

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat huurders geen kosten in rekening worden gebracht die voor de eigenaar zijn. Helaas gebeurt dit soms!

Welke oplossingen?
1. Wees compromisloos bij het lezen van de lease- en servicekostenstaat en stel de juiste vragen:
• Wat is er exact voorzien als gemeenschappelijke lasten?
• Is het omnium-deel van het onderhoudscontract van de lift voor uw rekening?
• Hoe zit het met het omnium-gedeelte van het onderhoudscontract voor HVAC-installaties?
• Wie moet gevelrenovatie financieren of betalen?
• Zijn de quotiteiten correct opgesteld?

2. Doe beroep op een professional
Een onafhankelijke Tenant Rep zal uitpluizen wat de kosten die u betaalt werkelijk inhouden. Hij waarschuwt u voor onregelmatigheden en kosten die buiten de standaard vallen. Hij zal verifiëren of er geen ongerechtvaardigde gemeenschappelijke lasten aangerekend worden.
Natuurlijk weet de onafhankelijke Tenant Rep dat kostenreductie een must is voor alle bedrijven. Om deze reden wordt een audit van de kosten voorgesteld om te bepalen hoe ze geoptimaliseerd kunnen worden.

yvesVideo

Onze beëdigd landmeter-expert geeft u advies over waar rekening mee te houden voordat u uw huurovereenkomst ondertekent.